Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Zöld közbeszerzés

Zöld közbeszerzésnek nevezzük az olyan közbeszerzést, amely során az ajánlatkérő a beszerzési folyamat minden szakaszában figyelembe veszi a környezetvédelem szempontjait, és az életciklusuk során a környezetre lehető legkisebb hatást gyakorló megoldások keresésével és előnyben részesítésével ösztönzi a környezetbarát technológiák elterjedését és a környezetbarát termékek előállítását.

Zöld
Zöld

Az állam és az önkormányzatok a beszerzési piacon ma Európában a legnagyobb fogyasztónak számítanak, a közszféra beszerzései az EU-ban a jelenlegi adatok szerint éves szinten hozzávetőleg 2 millárd € értéket tesznek ki, amely nagyjából megfelel az EU GDP-je 14%-ának. Mindezek tükrében egyértelmű tehát, hogy az állam, illetve az önkormányzatok bármilyen magatartást is tanúsítanak a beszerzések, közbeszerzések vonatkozásában, az komoly hatást gyakorol a piacra. Amennyiben a lefolytatott közbeszerzési eljárások során környezetbarát termékek és szolgáltatások megrendelésére kerül sor, az ajánlatkérők „zöld” beszerzéseikkel példát mutathatnak a fogyasztóknak és befolyásolhatják a piacot, s az ipar ösztönzést kaphat az ajánlatkérők igényeinek megfelelő „zöld” technológiák kialakítására, környezetbarát termékek fejlesztésére.

Magyarországon biztosított a lehetőség a közbeszerzések „zöldítésére”, így a Közbeszerzési Hatóság kiemelt célja, hogy információkkal segítse az ajánlatkérőket és ajánlattevőket annak tényleges megvalósulása érdekében.

Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk, hogy az Európai Bizottság a zöld közbeszerzésekre vonatkozó helpdesk szolgáltatást üzemeltet, amely elsődleges célja az érintettek aktuális információkról történő tájékoztatása, kérdéseik megválaszolása. Kérdéseket angol, német és francia nyelven lehet feltenni, amelyekre adott válasz azonban nem tekinthető a Bizottság hivatalos álláspontjának.